Opis produktu:
- Kasza mazurska powstaje z jęczmienia. Ziarna w czasie produkcji są obłuszczane, krojone i zaokrąglane stąd często nazywane są perełkami. Kasza ta doskonale sprawdza się jako składnik krupniku oraz farsz do warzyw. Wyśmienicie smakuje również jako dodatek do dan mięsnych i sosów.
Wartości odżywcze:
Wartości odżywcze |
w 100 g produktu |
% RWS* |
wartość energetyczna |
1379 kJ |
16 |
wartość energetyczna |
326 kcal |
tłuszcz |
0,6 g |
1 |
w tym kwasy nasycone |
0,2 g |
1 |
węglowodany |
65 g |
25 |
w tym cukry |
1,9 g |
2 |
błonnik |
8,8 g |
białko |
11 g |
22 |
sól |
0,03 g |
1 |
* Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal). |
Rodzaj przechowywania:
- Przechowywać w temperaturze otoczenia
Przechowywanie:
Przechowywać w suchym miejscu.
Przepisy kulinarne:
Gulasz z indykiem i warzywami Składniki dla 4 osób, czas przygotowania 40 minut. Składniki: filet z indyka 500 g, papryka żółta i pomarańczowa, puszka czerwonej fasoli, dwie łyżki mąki, sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, olej. Przygotowanie: Mięso kroimy w kostkę. Przyprawiamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące i podsmażamy na patelni. Następnie dolewamy trochę wody, dodajemy 2-3 liście laurowe i ziele angielskie. Dusimy pod przykryciem 15 minut. Jeśli sos będzie zbyt rzadki, można zagęścić go mąką. Papryki myjemy, kroimy w kostkę i dodajemy do gulaszu. Dusimy kolejne 10 minut. Na koniec dodajemy odsączoną fasolę z puszki i podgrzewamy. Podajemy z kaszą. Smacznego! Więcej przepisów znajdziesz na stronie: www.cenos.pl
Nazwa produktu uregulowana prawnie:
Kasza jęczmienna mazurska
Adres producenta:
Cenos Sp. z o.o. ul. Gen. Sikorskiego 22 62-300 Września
Adres zwrotny:
Cenos Sp. z o.o. ul. Gen. Sikorskiego 22 62-300 Września www.cenos.pl