Opis produktu:
Składniki:
Wartości odżywcze:
Wartości odżywcze |
Wartość odżywcza suchego produktu w 100 g |
Wartość energetyczna |
1420 kJ/ 336 kcal |
Tłuszcz |
2,7 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
0 g |
Węglowodany |
50 g |
w tym cukry |
4,2 g |
Błonnik |
12 g |
Białko |
22 g |
Sól |
<0,01 g |
Zalecenia dla alergików:
- Zboża zawierające gluten: Może zawierać
Inne informacje o alergenach:
Informacja dla alergików: produkt może zawierać gluten pochodzący ze zbóż
Rodzaj przechowywania:
- Przechowywać w temperaturze otoczenia
Przechowywanie:
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Przepisy kulinarne:
Przygotujesz w Thermomixie Chlebki pita Składniki: 100 g mąki z ciecierzycy Melvit, 160 g mąki pszennej luksusowej typ 550 Melvit + extra do posypania, 160 g ciepłej wody, 15 g czarnuszki, 10 g drożdży, 2 łyżeczki oleju, 0,5 łyżeczki soli. Sposób przygotowania: 1. Do naczynia miksującego wlać wodę, olej i dodać drożdże, podgrzać 2 min/37°C/obr. 1. Dodać mąkę z ciecierzycy, mąkę pszenną, czarnuszkę i sól, wyrobić 3 min. 2. Wyrobione ciasto przełożyć do miski, oprószyć mąką, przykryć ściereczką i pozostawić do podwojenia objętości. 3. Piekarnik rozgrzać do 250°C, pozostawić formę do pieczenia na środkowej półce. 4. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, połóż na stolnicę posypaną mąką, ugniataj aż powietrze zniknie z ciasta. Podziel na 6 równych części i uformuj w kulki. 5. Wyjmij gorącą blachę z piekarnika, posyp mąką i połóż chlebki pita. 6. Piecz przez 7-10 minut. 7. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i owiń ścierką do momentu wystygnięcia.
Nazwa produktu uregulowana prawnie:
Mąka z cieciorki
Adres producenta:
MELVIT S.A. ul. Grójecka 194/91 02-390 Warszawa Zakład produkcyjny: ul. Nowowiejska 35 Kruki 07-415 Olszewo - Borki
Adres zwrotny:
MELVIT S.A. ul. Grójecka 194/91 02-390 Warszawa tel. /+48 29/ 760 98 51 fax /+48 29/ 760 98 41 handel@melvit.com.pl www.melvit.com.pl