Opis produktu:
- Kasza owsiana jest doskonałym dodatkiem do mięs i sałatek. Można ją jadać na słodko lub ugotowaną na mleku. Jest cennym źródłem białka, błonnika i beta-glukanów. 100 g kaszy owsianej zawiera 3,6 g beta-glukanów. Beta-glukany pomagają w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Korzystne działanie występuje w przypadku spożywania dziennie 3 g beta-glukanów pochodzących z owsa, jęczmienia. Ważny jest również zrównoważony sposób żywienia i zdrowy tryb życia.
Wartości odżywcze:
Wartości odżywcze |
w 100 g produktu |
% RWS* |
wartość energetyczna |
1542 kJ |
18 |
wartość energetyczna |
366 kcal |
tłuszcz |
7,3 g |
10 |
w tym kwasy nasycone |
1,7 g |
8 |
węglowodany |
58 g |
22 |
w tym cukry |
0,9 g |
1 |
błonnik |
8,8 g |
białko |
13 g |
26 |
sól |
<0,01 g |
<1 |
* Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal). |
100 g kaszy owsianej zawiera 3,6 beta-glukanów. |
Rodzaj przechowywania:
- Przechowywać w temperaturze otoczenia
Przechowywanie:
Przechowywać w suchym miejscu.
Przepisy kulinarne:
Bitki wołowe w sosie cebulowo-pieprzowym Składniki dla 4 osób, czas przygotowania około 60 minut. Składniki: 0,5 kg wołowiny np. rostbefu, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki mąki, 4 łyżki oliwy lub oleju, pół słoiczka korniszonów, pieprz marynowany zielony (około 10 ziarenek), 2 łyżki posiekanego szczypioru, sól, pieprz, sałata. Przygotowanie: Wołowinę kroimy w cienkie plastry, lekko rozbijamy, posypujemy pieprzem i obtaczamy w mące. Na patelni rozgrzewamy olej lub oliwę i zarumieniamy mięso po obu stronach na złoty kolor. Pod koniec smażenia solimy mięso i przekładamy do szerokiego rondla. Cebulę obieramy, kroimy w talarki i podsmażamy na tej samej patelni co mięso. Dodajemy posiekany drobniutko czosnek, zalewamy wodą i zagotowujemy. Całość wlewamy do rondla z mięsem, dodajemy marynowany pieprz i dusimy aż mięso będzie miękkie. Sos można zagęścić dodając łyżkę mąki rozprowadzoną w niewielkiej ilości wody. Kaszę gotujemy według przepisu podanego na opakowaniu. Podajemy z bitkami, korniszonami, szczypiorkiem i sałatą. Smacznego! Więcej przepisów znajdziesz na stronie www.cenos.pl i Facebook.com/Cenosinspiruje
Nazwa produktu uregulowana prawnie:
Kasza owsiana
Pochodzenie:
Kraj pochodzenia: PL - Polska, UA - Ukraina, LI - Litwa
Adres producenta:
Cenos Sp. z o.o. ul. Gen. Sikorskiego 22 62-300 Września
Adres zwrotny:
Ceno Sp. z o.o. ul. Gen. Sikorskiego 22 62-300 Września www.cenos.pl