Opis produktu:
- Kaszę jaglaną uzyskuje się przez obłuszczenie ziaren prosa - najstarszego, uprawianego od ok. 4000 lat gatunku zboża. Kasza jaglana należy do kasz o niskim stopniu przetworzenia, co pozwoliło na zachowanie najlepszych cech ziaren. Kaszę jaglaną można podawać do mięsnych i bezmięsnych dań obiadowych zastępując nią ziemniaki lub ryż. Kasza jaglana doskonale komponuje się z jabłkami, śliwkami lub bakaliami w formie słodkich zapiekanek. Doskonale smakuje również okraszona podsmażoną cebulką z boczkiem, doprawiona bryndzą lub ostrym serem.
- Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu *) % referencyjnej wartości spożycia dla osoby dorosłej
Wartości odżywcze:
Wartości odżywcze |
w 100 g produktu |
Wartość energetyczna |
1474 kJ / 348 kcal |
Tłuszcz |
2,9 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
0,6 g |
Węglowodany |
68,4 g |
w tym cukry |
0,1 g |
Błonnik |
3,2 g |
Białko |
10,5 g |
Sól |
0,013 g |
Witaminy: |
Tiamina (wit. B1) |
0,73 mg (66%)* |
Ryboflawina (wit. B2) |
0,38 mg (27%)* |
Witamina B6 |
0,75 mg (53%)* |
Kwas foliowy |
30 µg (15%)* |
Składniki mineralne: |
Fosfor |
240 mg (34%)* |
Żelazo |
4,8 mg (34%)* |
Magnez |
100 mg (27%)* |
Cynk |
3,4 mg (34%)* |
Miedź |
0,78 mg (78%)* |
Zalecenia dla alergików:
- Gluten: Może zawierać
- Mleko: Może zawierać
- Gorczyca: Może zawierać
- Orzechy: Może zawierać
- Orzeszki ziemne: Może zawierać
- Nasiona sezamu: Może zawierać
- Soja / nasiona soi: Może zawierać
Może zawierać śladowe ilości orzeszków arachidowych i innych orzechów, glutenu, sezamu, soi, mleka i gorczycy.
Rodzaj przechowywania:
- Przechowywać w temperaturze otoczenia
Przechowywanie:
Przechowywać w suchym miejscu.
Przygotowanie i stosowanie:
Sposób przygotowania: 1 szklankę kaszy wysyp na sitko i opłucz zimną wodą, a następnie przelej wrzątkiem, co umożliwi usunięcie często występującej lekkiej goryczki. Opłukaną kaszę wrzuć do 2 szklanek wrzącej wody, dodaj sól i gotuj pod przykryciem na małym ogniu, aż kasza wchłonie cała wodę (ok. 20 min). Zestaw z ognia, spróbuj czy nie jest zbyt twarda, jeżeli tak, szczelnie przykryj i wstaw do lekko nagrzanego piekarnika na kilkanaście minut.
Przepisy kulinarne:
Kuchnia Sante Zapiekanka z kaszy jaglanej z serem Składniki: 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej Sante, 25 dag białego sera, 1 żółtko, cukier, kwaśna śmietana lub jogurt, masło. Sposób przygotowania: Naczynie do zapiekanek wysmaruj masłem i ułóż w nim kolejno: warstwę kaszy, warstwę sera utartego z żółtkiem i cukrem i warstwę kaszy. Na wierzch wyłóż trochę wiórków masła i zapiekaj ok. 1 godziny. Podawaj polane kwaśną śmietaną lub gęstym jogurtem. Więcej przepisów znajdziesz na www.sante.pl
Nazwa produktu uregulowana prawnie:
Kasza jaglana
Adres producenta:
SANTE A. Kowalski Sp.j. ul. Jagiellońska 55A 03-301 Warszawa Polska
Adres zwrotny:
SANTE A. Kowalski Sp.j. ul. Jagiellońska 55A 03-301 Warszawa Polska Uwagi o produktach "SANTE" prosimy kierować do Serwisu Konsumenta serwis@sante.pl